mücü21 Administratör
Mesaj Sayısı : 378 Yaş : 37 Nerden : İstanbul Kayıt tarihi : 20/02/09
| Konu: Suyun Müziği tarih 3/31/2009, 14:49 | |
| Suyun Müziği tarih : 16.04.2009 20:30:00 mekan : İş Sanat Kültür Merkezi bilet fiyatları 75,00 TL ön bilgi
7 yaşından küçükler giremez. Büyükler bilete tabidir.etkinlik hakkında bilgi
Sef : Christian Schulz Solist: Ferhan & Ferzan Önder Istanbul Devlet Senfoni Orkestrası
I.BÖLÜM W.A.MOZART……………. Sihirli Flüt Uvertürü W.A.MOZART……………. Iki Piyano Için Konçerto
II.BÖLÜM G.F.HAENDEL……………..Su Müzigi*
*Su Müzigi, Ka-BUM! Canlandırma Stüdyosu’nun hazırladıgı animasyonlar esliginde yorumlanacaktır.
CHRISTIAN SHULZ 1967 Yılında Viyana’da tanınmıs bir Viyanalı müzisyen ailenin çocugu olarak dünyaya geldi. Viyolonsel ve orkestra yönetimi egitimini Viyana Üniversitesinde aldı. Degisik müzik çevrelerinde ve orkestralarda çellist olarak bulundu. Franz Welser Möst, Yakov Kreizberg ve Vladimir Fedosejev’in Müzik Asistanlıgını yaptı. Viyana Senfoni Orkestrasının üyeleri ile birlikte Wiener Ambassade Orchester’i kurdu ve bu orkestra ile ABD, Güney Amerika, Japonya ve degisik Avrupa ülkelerinde konserler ve basarılı CD çalısmaları gerçeklestirdi. Son CD’leri Avusturya’da ‘Gold Record‘ ile ödüllendirildi.
Konuk Sef olarak ABD, Kanada, Avrupa ve Asya’da Viyana Senfoni, Tonkünstler Orkestrası, Montreal Senfoni, Vancouver Opera, Avusturya-Macaristan Haydn Filarmoni, Filarmoni Halle, Wiener Konzert Verein ve Wiener Sinfonietta gibi birçok senfoni ve oda orkestralarını yönetmekte. 2002 yılından bu yana her yıl Bregenz Festivalinde Wiener Konzert Verein’ı yönetmekte. 2003 yılında State Philharmony of ARAD orkestrasının ‘Principle Conductor’ ünvanını aldı. 2006 yılından bu yana Wiener Musikverein’ın Golden Hall’deki ‘SCHWINGUNGEN’ adlı konser serilerinin Müzik Direktörlügünü yapmakta. Halen MOZARTCOLLEGIUM WIEN’in Müzik Direktörüdür.
FERHAN & FERZAN ÖNDER Genç nesil piyano ikililerinin önemli temsilcilerinden olan Ferhan & Ferzan Önder kardesler on yasında piyano çalmaya basladıktan yalnızca dört yıl sonra Italya Terni’de Alessandro Casagrande Yarısmasında Jüri Özel Ödülü ile ödüllendirildiler. Daha sonra aldıkları birçok sayıdaki ödüllere son olarak Hamburg Uluslararası Piyano Ikilileri yarısmasında aldıkları Birincilik Ödülü eklendi. Müzik egitimlerine Ankara Hacettepe Üniversitesi ve daha sonra Viyana Üniversitesi Müzik Bölümünde devam eden ikili Prof. Noel Flores ve Paul Badura- Skoda ile çalıstı. Salzburg Mozarteum Orkestrası, Dresdner Filarmoni, Viyana Filarmoni, Stuttgart OdaOrkestrası, Leibzig MDR Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Milano Filarmoni gibi bir çok saygın uluslararası orkestra ile birlikte çaldılar; Salzburger Festspiele, Mozartfest Würzburg, Sommets Musicaux Gstaad, Festival Classique de la Haute Provence, Istanbul Festivali, Kuhmo Chamber Music Festival’e davet edildiler ve 2003 yılında Linz’te “Voestival’’ de Sir Peter Ustinov ile birlikte sahne aldılar.
2001 yılında çıkan ilk CD’leri ‘Vivaldi Re_ections’ Alman Klasikler Listesinde yerini aldı ve Deutsche Phono Akademie’nin ECHO Klasik ödülünü aldı. Bu CD’yi 2003 yılında ikinci albüm ‘1001 Nachts’ izledi. 2003 yılında kendilerine UNICEF Goodwill Ambassadors ünvanı verildi.
ISTANBUL DEVLET SENFONI ORKESTRASI Istanbul’un müzik yasamında önemli bir yeri olan ve besteci Cemal Resit Rey’in yönetiminde 1945 yılında kurulan, temelleri ise 1827’de Donizetti Pasa’nın kurdugu Mızika-i Humayun orkestrasına dayanan Istanbul Belediyesi Sehir Orkestrası, 1972 yılında Kültür Bakanlıgı’na baglanarak Istanbul Devlet Senfoni Orkestrası adını aldı. Kadrosu, orkestra se_ Prof.G.E.Lessing ve müdür Mükerrem Berk döneminde kısa zamanda tamamlanarak düzenli konserlerverilmesi saglandı. Daha sonraki yıllarda yurtiçi turnelerin yanısıra Istanbul, Ankara, Bratislava ve Patras uluslararası festivallerindeki konserler gerçeklestirildi. 1983-2000 yılları arasında Prof. Erol Erdinç'in daimi se_igini yaptıgı Orkestra; Anatole Fistoulari, Aaron Copland, Mircea Basarab, Ilarion Ionescu-Galati, Tadeusz Strugala, Alexander Schwinck, Vladimir Fedoseev, Erich Bergel, Jean Perrisson, Alexander Rahbari, Cemal Resit Rey ve daha birçok ünlü sef yönetiminde, Andre Navarra, Leonid Kogan, Vaclav Hudecek, Heinrich Schi_, Yehudi Menuhin, Luciano Pavarotti, Jean-Pierre Rampal, Sabine Meyer, Gidon Kremer, James Tocco, Lazar Berman, Natalia Gutman, Güher-Süher Pekinel, Fazıl Say, Idil Biret, Suna Kan, Aysegül Sarıca, Ayla Erduran, Verda Erman, Leyla Gencer, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Antje Weithaas, Cihat Askın, Daniel Shafran, David Geringas, Truls Mork, Gustav Rivinius, Pierre Amoyal, Alexander Rudin, Alexander Melnikov, Milan Turkovic, Efe Baltacıgil, Luis Bacalov, Alexander Markov, Jose Carreras, Ida Kava_an, Tedi Papavrami, Ilya Gringolts, Antonio Meneses gibi solistlere eslik etti. Istanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Türk bestecilerinin eserlerinin birçogunu ilk kez seslendirmis, radyo ve televizyon programları yapmıstır. Türk sanat ve kültürünün yurtdısında tanıtımı için Ispanya (1990 ve 1993), Italya, Yugoslavya, Çekoslovakya, Avusturya, Yunanistan ve ABD’nin Memphis kentinde açılan “Muhtesem Süleyman” sergisi (1992) sırasında konserler vermis, 1993 yılında Münih’te yapılan “Europa Musicale” Festivali’nde ve 2000 yılında Yunanistan’da yapılan Atina Festivali’nde Türkiye’yi temsil etmistir. Topluluk, 2002 yılında Bulgaristan’a yaptıgı 15 günlük turnenin yanı sıra, 2003 yılı Ekim ayı basında Japonya’da organize edilen Asya Orkestralar Haftası’nın açılıs konserini vermek üzere davet edilmis ve Tokyo Opera Salonunda verdigi konser büyük basarı kazanmıstır._ Haziran 2008'de Mısır'ın Kahire ve Iskenderiye_ kentlerindeki konserleriyle büyük takdir kazanan orkestra; Fransa ve Almanya'dan da turne teklifleri almıs olup, bu yolda çalısmalar sürmektedir.
SIHIRLI FLÜT UVERTÜRÜ Operanın uvertürü birçok bakımdan olagandısıdır. Mozart, Barok çagın füg stiliyle klasik çagın sonat biçimini ustaca kaynastırmıs; fügü, kendi tematik yapısının bütünlügünü bozmadan, siirsel bir _kirden dramatik bir sona serbestçe ulastırmıstır. Uvertür agır (adagio) tempoda baslar ve adeta mistik bir gerilim yaratılır. Çabuk (Allegro) bölümde gerilim azalır. Tema sonat formatında yazılmıs olmasına karsın, bir füg seklinde gelisir. Uvertürün sonunda orkestra alısılmamıs berraklık ve senfonik bir görkemle büyük parlaklıga ulasır. ( Süre 8’)
IKI PIYANO IÇIN KONÇERTO NO.10, MI BEMOL MAJÖR
* Allegro * Andante * Rondeau Allegro W.A.Mozart, önce Münih sonra da Mannheim ve Paris’e yaptıgı uzun yolculuktan Salzburg’a döndügü günlerde, 1779 Mart’ında bu eseri besteledi. Kızkardesi Nannerl ile birlikte çalmak üzere yazdıgı bu beste, iki piyano için tek konçertosudur. Nannerl’in usta bir piyanist oldugu düsünülerek her iki solist çalgıya esdeger önem verilmis, orkestra biraz yüzeyde kalmıstır. Ü_eme çalgılar da geri plandadır. Iki yıl sonra Mozart Viyana’ya yerlestiginde Salzburg’a mektup yazarak konçertoyu istemis, tekrar gözden geçirerek iki klarinet, iki trompet ve timpani eklemis ve 23 Kasım 1781’de Privatakademie’de özel bir konserde ögrencisi Fraeulein von Auernhammer ile birlikte büyük basarıyla çalmıstır. Neseli ve mutlu bir hava yansıtan konçertoda her iki solo çalgı sürekli bir diyalog içindedir.
1.Bölümde çabuk(Allegro) tempoda orkestra ana temayı sunar. Uzun giristen sonra iki piyano beraber girer; sonra solo olarak birinci piyano devam eder, ikinci tuttiden sonra diyalog baslar. Önce kemanlar, viyolalar ve obuanın yankılanması, sonra piyanonun yeni bir temayı sunması ile bu bölüm bir müzik kutusu tınısında sürer. 2.Bölüm lied biçimindeki Andante, tatlı ve özlemli havasıyla obua ve yaylıların girisi ile agırca tempoda baslar. Piyanolar trilleri ve zarif kadanslarıyla bu havayı pekistirir, obuanın uzun esligi bu gelismeyi güzellestirir. Bölüm hülyalı bir sekilde sona erer.
3.Bölüm rondo, çabuk (Allegro) tempoda orkestranın tuttisi ile girer, iki piyano hızlı bir sekilde orkestrayla diyaloga baslar. Piyanonun her seferinde baslangıç tonunu degistirerek, devamlı sundugu tema sonunda kadansa ve onu izleyen parlak sona ulasır. (Süre 25’)
SU MÜZIGI SÜITLERI
No.1- Fa Majör: *Ouverture *Adagio e staccato *Allegro * Air * Minuet * Bourree’ * Hornpipe (Allegro) No.2- Re Majör: * (Allegro) * Alla Hornpipe * Trompet Minuet * Lentement * Air * Bourree’ No.3- Sol Majör: * Minuet * Rigaudon * Minuet I-II * Country Dance I-II Almanya’da dogan Georg Friedrich Haendel Italya’ya giderek bu ülke müzigini ögrenmis, daha sonra da Ingiltere’ye yerlesince tüm Avrupa karakterlerini kendisinde toplamıs ve müzigine yansıtmıstır. Bestecinin Su Müzigi olarak anılan eserini 1715-1717 yılları arasında, yaylı çalgıları da içeren genis kadrolu bir üfleme çalgılar toplulugu tarafından açık havada çalınmak üzere yazdıgı sanılmaktadır. Çesitli süitlerden yararlanarak yazılan Su Müziginin en ünlü parçası Hornpipe’ı 1730’da besteledigi ve 1736’da tekrar elden geçirdigi bilinmektedir. Daha sonra kapalı yerlerde de çalınan yaylı çalgıların sayısı arttırılan ve sürekli bas olarak klavsene de yer verilen Su Müzigi, çagdas orkestra düzeninde ilk kez 1923’te Manchester Halle Orkestrası yöneticisi Sir Hamilton Harty’nin altı parçayı içeren uygulamasıyla seslendirilmistir. Günümüz orkestraları ise genellikle iki obua, iki fagot, iki korno, iki solo keman, yaylı çalgılar ve sürekli Bas (klavsen) düzeniyle eseri yorumlamakta, gerektiginde _ütler ve trompetlere yer verilmektedir. Elli dakika kadar süren ve tümü üç bölüm halinde, yirmi civarında barok stilde arya ve danslardan olusan Su Müziginin ilk bölümü ü_eme çalgıları bir açık hava müzigi gibi degerlendirmesine karsın, ikinci bölümde trompetlere daha çok önem verilmistir. Üçüncü bölüm ise zarif çalgılama teknigiyle daha çok kapalı salonlara yakısır.
Kaynakça: Irkin Aktüze Müzigi Okumak cilt 3 ve cilt 4 ‘ten yararlanılmıstır. | |
|